| LT / EN / RU / PL / DK / FR |






Naudinga informacija » Kaip sumažinti baktericidinį užterštumą

 Bedrą pieno bakterinį užterštumą mažinkite tokiomis priemonėmis: 

  • išvėdinkite melžimo patalpas. Tvartą pakreikite ne vėliau, kaip likus valandai iki melžimo;
  • prieš melžimą individualia pašluoste švariai nuvalykite spenius. Prieš uždedant melžiklius speniai turi būti švarūs ir sausi;
  • į specialų indelį numelžkite pirmąsias pieno čiurkšles;
  • pienui košti (filtruoti) naudokite kuo mažesnio poringumo aukštos kokybės filtrus;
  • pamelžtą pieną kuo greičiau atšaldykite iki 4 – 5 °C temperatūros. Po melžimo švariai išplaukite ir dezinfekuokite melžtuvus, pieno linijas. Plaukite geriamu vandeniu;
  • sergančių karvių pieno nemaišykite su sveikų;
  • karves, kurios serga nepagydomu tešmens uždegimu, brokuokite;
  • tinkamai įrenkite pieno bloką;
  • rūpinkitės karvių švara, jas šukuokite;
  • per ganiavą tvartus išvalykite, išdezifekuokite ir išbaltinkite;
  • patalpose naikinkite muses, graužikus;
  • melždami laikykitės asmens higienos;

Superkamo pieno bakterinis užterštumas turi būti ne didesnis kaip 100 tūkst. / cm³

 
Parengta pagal knygą „Pieno ūkio savininkui“.
Autoriai: doc. dr. Viktorija Stankūnienė, Josifas Tacas, dr. Ramutė Mišeikienė
Lietuvos veterinarijos akademija, 2008 Kaunas