Bedrą pieno bakterinį užterštumą mažinkite tokiomis priemonėmis:
- išvėdinkite melžimo patalpas. Tvartą pakreikite ne vėliau, kaip likus valandai iki melžimo;
- prieš melžimą individualia pašluoste švariai nuvalykite spenius. Prieš uždedant melžiklius speniai turi būti švarūs ir sausi;
-
į specialų indelį numelžkite pirmąsias pieno čiurkšles;
-
pienui košti (filtruoti) naudokite kuo mažesnio poringumo aukštos kokybės filtrus;
-
pamelžtą pieną kuo greičiau atšaldykite iki 4 – 5 °C temperatūros. Po melžimo švariai išplaukite ir dezinfekuokite melžtuvus, pieno linijas. Plaukite geriamu vandeniu;
-
sergančių karvių pieno nemaišykite su sveikų;
-
karves, kurios serga nepagydomu tešmens uždegimu, brokuokite;
-
tinkamai įrenkite pieno bloką;
-
rūpinkitės karvių švara, jas šukuokite;
-
per ganiavą tvartus išvalykite, išdezifekuokite ir išbaltinkite;
-
patalpose naikinkite muses, graužikus;
-
melždami laikykitės asmens higienos;
Superkamo pieno bakterinis užterštumas turi būti ne didesnis kaip 100 tūkst. / cm³
Parengta pagal knygą „Pieno ūkio savininkui“.
Autoriai: doc. dr. Viktorija Stankūnienė, Josifas Tacas, dr. Ramutė Mišeikienė
Lietuvos veterinarijos akademija, 2008 Kaunas