| LT / EN / RU / PL / DK / FR |






Naudinga informacija » Baktericidinės pieno savybės

Šviežiai pamelžtas pienas turi medžiagų, slopinančių mikroorganizmų dauginimąsi ir tam tikrą laiką išlaikančių natūralias pieno savybes.Tokias baktericidines medžiagas gamina sveikas tešmuo. Jų kiekis tešmenyje priklauso nuo gyvulio sveikatos, tešmens būklės, laktacijos laikotarpio. Nors sveikame karvės tešmenyje yra visos palankios sąlygos (drėgmė, maisto medžiagos, temperatūra) bakterijoms daugintis, jos dauginasi labai pamažu, o daugelis net žūsta. Pieno savybė stabdyti ir naikinti mikrobus vadinama baktericidiškumu, o laikas, kurį pienas tų savybių turi – baktericidine faze. 

Baktericidinių medžiagų kiekis piene labai sumažėja gyvuliui susirgus virškinamojo trakto ligomis, mastitu ir kt.
 
Šviežiai pamelžtame sveikos karvės piene bakterijų dauginimasis slopinamas vidutiniškai 2 val., bet tai priklauso nuo pamelžto pieno švaros ir greito pieno atšaldymo. Švariai pamelžtas pienas išsilaiko ilgiau, nei gausiai užterštas mikrobais.

 
Lentelė. Baktericidinės fazės trukmė priklausomai nuo pieno temperatūros
Pieno temperatūra, °C
Baktericidinės fazės trukmė, val.
Pieno temperatūra, °C
Baktericidinės fazės trukmė, val.
37
2
13 - 14
18
30
2,3
10
24
25
6
5
36
16 - 18
7,6
0
48
 
Atšaldytame piene sudaromos nepalankios sąlygos mikrobams vystytis. Kuo pienas greičiau ir kuo iki žemesnės temperatūros ataušinamas, tuo ilgiau išlaiko šviežio pieno savybes. Taigi, pamelžtą pieną reikia tuojau atšaldyti iki 4 – 6 °С temperatūros.

 
Parengta pagal knygą „Pieno ūkio savininkui“.
Autoriai: doc. dr. Viktorija Stankūnienė, Josifas Tacas, dr. Ramutė Mišeikienė
Lietuvos veterinarijos akademija, 2008 Kaunas