Šviežiai pamelžtas pienas turi medžiagų, slopinančių mikroorganizmų dauginimąsi ir tam tikrą laiką išlaikančių natūralias pieno savybes.Tokias baktericidines medžiagas gamina sveikas tešmuo. Jų kiekis tešmenyje priklauso nuo gyvulio sveikatos, tešmens būklės, laktacijos laikotarpio. Nors sveikame karvės tešmenyje yra visos palankios sąlygos (drėgmė, maisto medžiagos, temperatūra) bakterijoms daugintis, jos dauginasi labai pamažu, o daugelis net žūsta. Pieno savybė stabdyti ir naikinti mikrobus vadinama baktericidiškumu, o laikas, kurį pienas tų savybių turi – baktericidine faze.
Pieno temperatūra, °C
|
Baktericidinės fazės trukmė, val.
|
Pieno temperatūra, °C
|
Baktericidinės fazės trukmė, val.
|
37
|
2
|
13 - 14
|
18
|
30
|
2,3
|
10
|
24
|
25
|
6
|
5
|
36
|
16 - 18
|
7,6
|
0
|
48
|